Wat is shockschade?


Bent u op een zeer schokkende wijze geconfronteerd met de gruwelijke gevolgen van een ongeval, ter plekke of direct daarna? Dan kunt u mogelijk shockschade claimen.

Shockschade (of schrikschade) is de psychische schade die iemand heeft opgelopen door de gruwelijke gebeurtenis. Er is dan sprake van een posttraumatische stress syndroom (PTSS). Voorwaarde is dat een psychiater de shockschade aanmerkt als een psychiatrische ziektebeeld. U heeft dan recht op vergoeding van de gemaakte kosten, gemiste inkomsten en smartengeld.

De Hoge Raad heeft een uitspraak gedaan waarin de voorwaarden staan om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding wegens shockschade:
  • De veroorzaker moet aansprakelijk zijn voor het ongeval.
  • Er moet sprake zijn van rechtstreekse confrontatie met de traumatische gebeurtenis.
  • De betrokkene moet een ernstig trauma hier aan overhouden (PTSS).
  • De heftige shock zal zich volgens de Hoge Raad meestal voordoen als er sprake is van een nauwe affectieve band met het slachtoffer van het ongeval. Daarbij moet u denken aan een partner of een eigen kind.
  • Verder moet er een verband zijn tussen de psychische schade en de traumatische gebeurtenis.
Affectieschade
Het verdriet dat ontstaat door de schokkende ervaring ziet de Hoge Raad niet als shockschade. Dat heeft meer betrekking op affectieschade. Affectieschade is de immateriƫle schade (smartengeld) die iemand heeft door het overlijden of ernstig gewond raken van een naaste. Volgens huidig recht komt affectieschade niet voor vergoeding in aanmerking. Er was een wetsvoorstel gemaakt, maar dat is onbegrijpelijk genoeg niet door de eerste kamer gekomen.

Kortom, het gaat om medisch en juridisch ingewikkelde materie. Als u hierover meer informatie wilt ontvangen, neem dan contact met ons op. Wij maken dan een afspraak met u om de mogelijkheden in te schatten.
 

"Zonder professionele hulp en advies was het mij niet gelukt"

Test hier uw schadeclaim